SaS znova chce otvoriť kauzu financovania Smeru-SD, o pomoc žiada aj Švédsko

28.02.2012 Bratislava

Bratislava 28. februára (TASR) - Liberálna SaS chce opätovne otvoriť kauzu financovania strany Smer-SD. O súčinnosť pritom žiada aj švédsku ambasádu, na ktorú mal Bohumil Hanzel pred dvoma rokmi odovzdať údajné dôkazy o nekalom pozadí vtedy najsilnejšej vládnej strany.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka odvtedy prešli takmer dva roky a vôbec nič sa neudialo. \"Pýtam sa, prečo prokuratúra nekonala? Ako to, že bola táto kauza zametená pod koberec? Prečo nevyzvali pána Hanzela na poskytnutie dôkazov?\" spýtal sa na dnešnej tlačovej konferencii.

Predstavitelia SaS preto podľa Galka 22. februára tohto roka požiadali švédsku ambasádu o súčinnosť pri potvrdení existencie dokumentu o financovaní Smeru-SD od Bohumila Hanzel. \"Máme záujem, ak takéto dokumenty existujú, o nekalom financovaní politickej strany, aby boli poskytnuté orgánom, ktoré to vyšetria, a zároveň boli zverejnené, ak to zákon umožňuje,\" vysvetlil iniciatívu liberálov.

\"Otvorili sme túto tému, lebo táto kauza sa vytratila. Tým, že prokuratúra nekonala, táto kauza sa zamietla pod koberec a tvárime sa, že všetko je v poriadku. Ale všetko v poriadku rozhodne nie je,\" doplnil poslanec SaS Kamil Krnáč. Verejnosť musí podľa neho opätovne vyvinúť tlak na vyšetrenie kauzy financovania Smeru-SD, ako aj na vymenovanie nového generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Galko iniciatívu SaS vníma aj ako korektnú ponuku pre Smer-SD, aby sa celá kauza definitívne vysvetlila. \"V prípade, že sa ukáže, že tam tie dôkazy neboli, stačí len veľmi málo krokov a Smer definitívne potvrdí, že jeho pripojenie sa k čestnejšiemu a transparentnejšiemu financovaniu politických strán bolo myslené úprimne. Má teraz úplne ideálnu príležitosť,\" dodal podpredseda liberálov.
 

Vyberte región